The design brief:

To restore and enhance the integrity of the mill, delivering 21st-century amenities and home comforts.

Design principles in action

Craftsmanship in design:

  • Installation of two bespoke staircases
  • Installation of a third staircase – a unique spiral
  • The juxtaposition of old and new industrial
  • Bespoke joinery applications

The project in focus

The mill and its original waterwheel date back to 1300. Documents confirm that this historic building served as a fulling mill. It produced cloth from the wool of the parish sheep. The mill was later used for grinding grain and was working until 1968.

This previous conversion was poorly conceived. It simply didn’t suit modern living. We brought a radical approach. Preservation and restoration fused contemporary and industrial materials.

Inside, we made only sensitive interventions. White plasterwork highlights historical and new features. Stone floors, oak flooring, beams, oak doors, and rustic cladding complement a neutral palette.

The mill’s industrial origins became the single most important preoccupation. And the design process drew on these humble manufacturing origins.

The build process involved significant restructuring and re-servicing of the mill. The deterioration of timbers in much of the building required replacement. We introduced a complicated solution of concealed steelwork and structural timber framing. This opened up the living spaces and improved the flow of the layout.

Two new wings add striking architectural drama. They flood the building with natural light. And make the most of its beautiful views across the millpond and beyond.

The restoration allowed for the installation of modern-day technology. A dedicated plant room houses the control systems. They include:

  • a comprehensive CCTV setup
  • lighting control
  • sound system
  • ventilation system
  • audio visual equipment

We obtained all consents for the works required. We also took on the management of all contracts for specialist trades.

Craftsmanship in focus

The original mill workings sit at the heart of the building. Light and airy living areas open around them.

The interior is simple, honest, raw and industrial. Modern additions enhance original features. Old and new are seamlessly merged to create a beautiful synergy. There’s a warming atmosphere across the three floors of this five-bedroom accommodation.

Ecological design in focus

Alongside the focus on craftsmanship, our ecological principles remained central.

A natural and neutral palette.

A full landscape project took place outside. Including the epic restoration of the ancient millpond, and hard landscaping around the building. Planting schemes around the millpond encourage local wildlife and enhance the beautiful setting.

A two-acre wood sits on the boundary of the river that feeds the millpond. It meanders through the garden. We also planted an orchard.


Credit to

Photography, Steven Barber https://www.stevenbarber.com/
Photography, Property Lens https://propertylens.co.uk/